Contributeurs

lundi, mars 15, 2010

O zi din viaţa unor elevi retardaţi reformaţi de olimpicul Funeriu


   Ne aflăm la Şcoala 1-4 din comuna Ciocăneşti, satul Nicovalele. Aici învaţă copiii de la clasele 5-8, care au rămas repetenţi şi mai fac o dată ciclul primar, până învaţă alfabetul şi numără  până la zece, ca să poată susţine examenul de capacitate despre care domnul ministru a zis că e facultativ pentru că învăţământul obligatoriu va fi de treiprezece clase şi e cu ghinion.
   Elevul Paranghelie Preslis, de etnie rromă, este şeful clasei, pentru că tac-su i-a dat Doamnei un lanţ de aur în valoare de un kil, pe care Doamna l-a dat la amanet şi a scăpăt de ratele la bancă. Paranghelie Preslis o fute pe Doamna, pentru că a trecut de vârsta majoratului şi de acuma poate fute pe cine vrea. În schimb, Paranghelie îi plăteşte taxele la facultate Doamnei, care astfel speră că în trei ani va putea deveni titulară la catedră.
   Din clasă mai fac parte următorii cinci elevi, dintre care îi vom enumera doar pe trei dintre ei, întrucât restul de doi s-au înecat luna trecută, când a ieşit râul din matcă din cauza că s-a dezgheţat gheaţa care acoperea râul care îngheţase.
   Deci, carevasăzică:
   În banca de la geam, Eufrosina Coilung, care stă singură în bancă pentru că ea s-a născut cu un coi de la frati-su siamez, care a murit la naştere şi nu a mai apucat să îi lase şi celălalt coi prin testament, aşa că acum Eufrosina are un singur coi, care creşte într-o zi cât la alţii într-un an şi abia mai are loc în ghiozdan.
   În banca a doua, Vasile Ministru, fără nici o legătură cu onorabila funcţie, dar mă-sa a fost curva satului şi, de aceea, a vrut să îi asigure odraslei o viaţă mai bună şi i-a dat numele de Ministru. Dup-aia a plecat în Spania, unde a luat SIDA de la un nigerian şi a murit de la o supradoză de heroină, din cauza căreia fi-su a ieşit oligofren şi nu poate să numere decât până la cinci.
   Şi, în sfârşit, dar nu cel din urmă, în prima bancă de lângă uşă, Dacia Mercedes, care, până în primul semestru al clasei întâi, a fost premianta clasei, dar din cauză că de fiecare dată când intra Domna în clasă o lovea cu uşa în cap, a a juns la vârsta de şaptesprezece ani să nu mai poată duce lingura la gură şi să se cace pe ea, dar Domna o iubeşte aşa cum e şi îi dă în fiecare an coroniţă, cu care o învaţă să se şteargă la cur.
   Tema zilei de azi este: „ determinaţi viteza necesară unui atom de hidrogen pentru a produce o reacţie de fusiune necesară unei bombe atomice cu care să aruncăm satul în aer. Pentru nota zece, desenaţi la tablă, cu creta colorată, particulele de fotoni, neutroni, precum şi reziduurile de particule alfa şi beta. Dacă nu aveţi cretă colorată, spuneţi-le părinţilor să dea bani la fondul clasei că eu nu sunt fabrică de cretă colorată.”
   În clasă se face linişte. Toată lumea e concentrată.
   Coiul Eufrosinei saltă pe culoarul dintre bănci, ceea ce îl enervează pe Paranghelie, care îi trage un picior. Eufrosina se plânge Doamnei: „Doamna, Preslis mi-a dat un picior în coi.” Deloc conciliantă, Doamna răspunde: „Dă-i şi tu unul.”
   Vasile, care este cel mai informat elev al clasei, răspunde: Doamna, dacă Preslis rămâne fără coaie, cum vă mai fute?” Doamna se face că nu aude, şi se încruntă la Vasile, căruia îi zice: „ Taci, dracului, şi rezolvă problema că iar te las repetent.” Vasile tace
   Dacia tocmai s-a căcat pe ea şi acum îşi împrăştie căcatul pe pereţi. Pentru ca dezastrul să nu ia proporţii, Doamna îi zice: „Mercedes, tu poţi să pleci acasă. Pentru azi ai nota zece.” Preslis se oftică şi protestează: „Dar nu e corect. Asta iar o să iasă premiantă.” Doamna, vrând să îşi salveze autoritatea în faţa clasei, îi răspunde: „ Ia, nu mă mai fute tu atâta la cap!” Preslis i-o întoarce aluziv: „Dar în gură pot să te fut?” Ca să încheie conflictul iscat, dar vrând şi să demonstreze că tot ea are ultimul cuvânt de spus, îi zice: „Bine, dar numai după ce terminăm orele.”
   Se face noapte. Copiii nu au reuşit să rezolve problema. Cel mai probabil, vor mai rămâne repetenţi un an, timp în care Doamna speră că va face rost de suficienţi bani pentru a-şi plăti taxele şi şpăgile aferente trecerii cu succes a primului an de facultate la distanţă.

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Membres