Contributeurs

vendredi, mars 12, 2010

În curând, Filarmonica noastră va avea un nou sediu!

   Dumnezeu se simte ceva mai bine”. Cel puţin, aşa reieşea din ultima scrisoare, pe care am primit-o astăzi. Dar eu tot vreau să plec. Numai aşa, de-al dracului!
   Dar până plec, haide mai bine să vă mai spun ce s-a mai întâmplat în frumosul oraş de la poalele lalelelor, pavelelor şi manelelor, pe care scriitorul Camil Petrescu îl descria atât de plastic în Jocul ielelor, unde era vorba despre altceva, şi nu despre Piteşti, că ce pula mea să fi căutat Camil Petrescu în Piteşti pe vremea când nu erau nici fântână muzicală, nici filarmonică şi nici pendiuci?!
   În Piteşti e de toate: cocalari, navetişti, maidanezi, care, chiar şi castraţi şi tot se înmulţesc mai abitir ca iepurii, de o să ajungă în curând că unul dintre ei o să candideze la alegerile locale pentru funcţia de primar, ţigănci care te fac la buzunare, poliţişti care se fac că plouă, precum şi o intensă viaţă culturală. Un teatru pentru oameni mari şi un teatru pentru oameni mici, o filarmonică, unde vin şi oameni mari şi oameni mici, şi un centru cultural, care-i şi întrece. Mai există o bibliotecă, două televiziuni, câţiva copaci, o mie de hoteluri, restaurante şi bordeluri, dar astea nu plătesc impozite, aşa că nu intră la socoteală. Avem şi două universităţi, dintre care una de Stat, iar cealaltă privată, dar eu zic că tot rectorul de la Stat e mai şmecher, ca a reuşit să scape de urmărirea DNA-ului, lucru de care Penescu nu a fost în stare, pentru că nu a făcut facultate. Din loc în loc, se mai pot vedea câteva veceuri ecologice, dar eu cred că sunt locuri de depozitare a deşeurilor radioactive şi că primarul de aici îşi trage grosul. Dacă vrei să te pişi, trebuie să-ţi închiriezi un costum de la NASA, dar, cum nu poţi să ţii în tine până vine costumul, te pişi pe maşinile din parcări, pe sub ferestrele locatarilor sau pe zidurile magazinelor, unde oricum nu mai intră nimeni, că nu mai are lumea bani.
   Cam asta e viaţa, în general, şi viaţa culturală, în special, din Piteşti.
   Cel mai bine o duce Filarmonica. E adevărat că la Filarmonică nu ai unde să te pişi, dar ce, lumea vine la Filarmonică să se pişe? Neh. Vine să se culturalizeze, să asculte muzică, să socializeze, să facă poze pe care să le trimită la rude şi cunoştinţe ca să vadă ei ce rude şi ce cunoştinţe culte au.
   La Filarmonică e cool. Dacă nu îţi place programul serii, te poţi duce să iei un talon la bingo sau o fisă la aparate. La bingo nici măcar nu tebuie să fii prezent în sală. Iei biletul la concert, iei talonul la bingo şi asculţi în acelaşi timp şi concertul şi numerele extrase. Cântă vioara, cântă pianul, cântă şi gagica în microfon: „douăzeci şi unu, nouăsprezece, şase.”, la care tu poţi să urli cât te ţine gura, evident dacă eşti în bulan: „Bingo!” Dacă, în timpul ăsta, te sună pe mobil, nu spui că eşti la Bingo, zici şi tu ca omul cult: „Alo. Dragă, nu pot să vorbesc acum. Sunt la un cenaclu muzical. Îţi dau eu un bip când se termină.”
   Primarul are gânduri mari cu filarmonica asta. Cică vrea să o extindă. Să atragă încasări, adică să le ia banii la proşti. Vrea să facă o sală multifuncţională, mai tare ca în filmele lui Spielberg şi ca în desenele animate cu Stela şi Arşinel.
   Despre ce este vorba?
   Păi, sala de concerte va fi prevăzută cu cabine telefonice. Primele o sută de fise vor fi din partea casei, dacă iei cd-ul cu tipa/tipul care prestează în seara respectivă. Va fi amenajată, deasemeni, o sală de mese, unde spectatorii vor avea posibilitatea să deguste din micii, sarmalele, vinişorul şi ţuiculiţa servite de domnul primar şi consoarta în persoană. Pentru doritori, în hol se va putea amenaja o expoziţie cu vânzare gegi turceşi, cratiţe tigăneşti şi cizme de cauciuc, în eventualitatea în care râul Argeş şi-ar ieşi din matcă sau administratorul sălii şi-ar ieşi din pepeni şi ar dărâma instalaţiile sanitare. Mamele care nu au cu cine să-şi lase copiii acasă ar putea să stea liniştite, pentru că domnul primar s-a gândit şi la aceştia, anunţând că în curând va fi construit un cinematograf  în 3D, unde vor putea fi vizionate secvenţe de la Simfonia Lalelelor, Festivalul Zavaidoc şi Hotărârile Consiulului Local, acestea din urmă fiind adaptate nivelului de înţelegere al micuţilor spectatori. Cabinele artiştilor vor fi transformate în telecabine, care vor înlocui vechile mijloace de transport persoane publice, călătorii putându-se bucura astfel de frumoasele privelişti ale oraşului, ceea ce va asigura un somn de noapte liniştit şi confortabil. În locul garderobei, care nu a existat niciodată, se va putea ridica o galerie foto, în care cei pasionaţi vor putea admira portretele celor mai de seamă oameni ai oraşului nostru, începând cu Tudor Pendiuc, aşa cum apare el în diferite momente oficiale, şi terminând cu Pendiuc Tudor, aşa cum apare el în cartea de identitate.
   În aşteptarea febrilă a realizării acestor planuri măreţe, cred că merită să îmi mai amân un pic plecarea în Africa.

4 commentaires:

giulia a dit…

Super stilul tau. M-ai facut sa ma p.... pe mine de râs. Esti de coma. Dar vreau si blogul cu Africa, au fost atât de frumoase poeziile acelea, ca m-au înfiorat. Macar trimitemi-le prin email. Pacat ca nu le mai pot citi...

Nu-ti mai sterge blogul, ca-mi place!!!

Geocer a dit…

Papabembe, esti de coma !
Dom'le, are Pitestiul asta niste talente asa de mari, ca parca nici nu-mi mai vine sa plec in Africa, desi Papabembe mi-a promis marea cu sarea daca ma duc acolo. Tot mai bine aici la noi, in mijlocul cainilor vagabonzi care dau din coada cand te vad, decat in mijlocul junglei in care leii nu prea dau din coada inainte de a te manca.

papabembe a dit…

oameni buni, Geocer minte! nu i-am promis nimic. ăsta vine în Africa după diamante şi după zăcămintele de uraniu. mi-a zis mie la o sticlă de vin că vrea să facă o bombă şi să arunce Filarmonica în aer, ca să se oftice ştim-noi-cine. cu diamantele nu ştiu ce vrea să facă. eu cred că are gagici, dar nu vrea să spună.

Geocer a dit…

Papabembe, la faza cu gagicile m-ai prins. Adica, nu ca as avea acum, dar daca o sa am diamante, sigur o sa am si gagici.

Enregistrer un commentaire

Membres